Прес-центр19 серпня 2019, 14:08

Зовсім скоро українцям почнуть приходити нові договори на воду – Уряд затвердив нові правила надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення

15 серпня 2019 року Кабмін прийняв нові Правила надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, затверджені постановою № 690, згідно з якими вводяться типові договори на холодну воду, а також регулюються відносини між постачальником і споживачем. Споживачам пропонуватиметься кілька видів договорів на вибір – бути індивідуальним споживачем, укласти колективний договір або стати колективним споживачем.
Оновлені договори передбачатимуть, зокрема, нарахування пені за несвоєчасну оплату послуг у розмірі до 0,01% на день, а також можливість відключення всіх видів послуг, включаючи подачу питної води. Одночасно вводяться нові види платежів – внески щодо монтажу, обслуговування і заміни вузлів комерційного обліку, плата за абонентське обслуговування, плата за обслуговування внутрішньобудинкових систем, пеня за несвоєчасну оплату тощо. У договорах також буде прописана пеня постачальника послуг, якщо той надав її неякісно або в неповному обсязі.
Триватиме процес переукладання договорів із споживачами до 1 травня 2020 року, як того вимагає новий закон «Про житлово-комунальні послуги». До цієї дати діятимуть старі договори з колишніми умовами. Якщо споживачі до 1 травня 2020-го самостійно не визначаться з варіантом договору і не переукладуть його, представник комунальної послуги в примусовому порядку укладе з ними індивідуальний договір.
Яким буде штраф і порядок його стягнення в даний час не визначено законодавством та умовами типового договору. Необґрунтована відмова споживача укладати договір буде підставою для відключення відповідної комунальної послуги, попереджають юристи. Але відмова будь-якої із сторін підписати документ не позбавляє їх права звернутися з повторною пропозицією про укладення договору.
Експерти ж прогнозують, що після підписання нових договорів розмір платіжок неминуче зросте. Ціна буде сформована з урахуванням подорожчання електроенергії та інших складових.