Прес-центр17 травня 2019, 19:05

Звернення голови райдержадміністрації Артура Короля з нагоди 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму і Дня пам’яті жертв політичних репресій

Шановні міловчани!
 
18 і 19 травня – пам’ятні дні в історії нашої держави. Адже події, про які ми згадуємо в ці дні, – трагічна сторінка історії,  в яку вписано мільйони покалічених доль людей, розстріляних без суду і без слідства, відправлених до таборів та заслань, позбавлених своїх громадянських прав.
Так, 18 травня­ відповідно до постанови Верховної Ради України вшановується пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року. Цього року відзначаються 75-ті роковини цієї трагедії, коли внаслідок насильницьких дій радянської влади за кілька днів зі своїх домівок і рідної землі було вивезено понад 194 тисячі кримських татар і інших жителів Криму.
У третю неділю травня – у День пам’яті жертв політичних репресій – ми згадуємо наших співвітчизників – мільйони українців і представників інших національностей, яких сталінська влада оголосила «ворогами народу», і яких було безвинно страчено або приречено на тортури і голодну смерть на засланні.
Тотальне винищення громадян України в часи СРСР мало масовий характер і відбувалося фактично з перших років виникнення комуністичної імперії та продовжувалося до часу її розвалу.  Це був час зневіри, відчаю та безнадії. Але попри величезні втрати наш народ вистояв і спромігся вирватися з лап репресивної машини.
У ці дні важлива загальнонаціональна єдність українців. Ми повинні пам’ятати нашу історію і бути сильними. І один з найкращих способів вшановувати пам’ять жертв політичних репресій – розкрити усю правду про страшні злочини минулого перед майбутніми поколіннями та світом.
Схилімо ж голови в жалобі і помолимося за вічний спокій тих, хто загинув унаслідок політичних репресій, а також за визволення та повернення додому сучасних в'язнів.
Вічна пам'ять загиблим, честь і шана живим героям!
 
З повагою
Голова Міловської райдержадміністрації                                                                    Артур Король