Прес-центр29 травня 2020, 11:05

Звіт Міловського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді щодо виконання районної програми

Звіт Міловського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді щодо виконання районної програми: “Забезпечення надання соціальної підтримки дітям, молоді та різним категоріям сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги на 2020-2022 роки”, на 2020 рік.
 
1. Організаційне та кадрове забезпечення діяльності МРЦСССДМ
Станом на 01.06.2020 року в центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Міловського району, фактично працювало - 10 осіб, а саме: 1 - бухгалтер, 1 - директор, 1 – педагог соціальний та 7 - фахівців із соціальної роботи.
 
2. Виконання районних Програм та їх фінансове забезпечення.
Міловський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі Центр), у звітному періоді 2020 року спрямував свою роботу на виконання районної програми “Забезпечення надання соціальної підтримки дітям, молоді та різним категоріям сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги на 2020-2022 роки» на 2020 рік та на виконання заходів, що затверджені даною програмою. Ця програма затверджена рішенням чергової тридцять дев`ятої сесії сьомого скликання Міловської районної ради від 18.12.2019 № 39/18.
Бюджет зазначеної програми на весь 2020 рік складає 34000.00 (тридцять чотири тисячі) гривень 00 (коп.), із яких за звітній період фактично використано – 15197.95 (п`ятнадцять тисяч сто дев’яносто сім) гривень 95 (дев’яносто п’ять) копійок. На залишку 18802.05 (вісімнадцять тисяч вісімсот дві) гривні 05 (п’ять) копійок.
Центром було придбано у Марківської друкарні 10562 (десять тисяч п’ятсот шістдесят дві) листівки на соціальні теми, які несуть в собі інформацію щодо: профілактики та протидії торгівлі людьми, попередження вживання психоактивних речовин, недопущення гендерного та дитячого насильства, інформування про пріоритетність сімейних форм виховання, попередження ВІЛ/СНІДу. На закупівлю листівок було витрачено 8449.60 (вісім тисяч чотириста сорок дев’ять тисяч) гривень, 60 (шістдесят) копійок. Дана друкована продукція використовувалася спеціалістами Центру по всій території Міловського району, задля профілактики негативних соціальних явищ серед молоді та інформування населення. На проведення заходів по програмі “Забезпечення надання соціальної підтримки дітям, молоді та різним категоріям сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги на 2020-2022 роки» на 2020 рік,було придбано канцелярське приладдя (папір А4, прості олівці, клей, файли, скоби, конверти, маркери та інше), необхідне для проведення заходів, анкетувань та опитувань - загальною вартістю 4548.35 (чотири тисяч п’ятсот сорок вісім) гривень 35 (копійок).
На виконання вищезгаданої районної програми та заходів по ній, за звітний період 2020 року в місцевій газеті “Слово хлібороба”, було надруковано інформаційні статті на суму 3200 (три тисячі двісті) гривень. Публікації торкалися таких проблем суспільства як:
формування відповідального батьківства, запобігання випадкам вилучення дитини із сім’ї;
профілактики та попередження ВІЛ/СНІДу;
профілактика раннього соціального сирітства;
інформування молоді про пріоритетність сімейних форм виховання;
3. Проведення соціальної роботи з різними категоріями сімей, дітей та молоді.
3.1. Соціальна робота із сім`ями, дітьми та молоддю.
З метою вчасного попередження сімейного неблагополуччя та вилучення дітей із неблагополучного родинного середовища, діагностики складних життєвих обставин протягом звітного періоду 2020 року, Міловським районним центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді було відвідано 235 сімей, з яких 48 перебували в складних життєвих обставинах та в яких виховується 95 дітей. Результатом плідної повсякденної праці, стали мінімізація складних життєвих обставин в сім’ях СЖО. З 48 сімей - 11 мінімізовано СЖО. Станом на 01.06.2020 року на обліку перебуває 37 сімей.
Також під супроводом Центру перебувають три дитячих будинки сімейного типу, у яких виховується 15 дітей, три прийомні сім`ї - виховується 7 дітей. А також одна опікунська сім`я.  У звітному 2020 році було створено дитячий будинок сімейного типу на базі існуючої прийомної сім`ї. Центром проводиться відповідна робота направлена на подолання можливих негативних наслідків в процесі соціалізації дітей-вихованців та становлення дружніх стосунків з усіма членами родини. Опікунській сім`ї Куліш Л.М., надано допомогу в соціальному супроводженні та отриманні паспорта громадянина України для неповнолітнього.
Всим сім`ям, що перебувають на обліку Центру надавався повний комплекс соціальних послуг, залежно від потреб. В умовах карантину, фахівцями Центру надавались консультації та проводилась роз’яснювальна робота з сім`ями/особами в СЖО, щодо можливих ризиків захворюваності та правил особистої гігієни, дотримання соціальної дистанції та масочного режиму. Було наголошено про необхідність забезпечення дітей необхідними дезинфікуючима засобами, масками та іншим.
У випадках, коли діагностувалася ситуація, невиконання батьками свої обов`язків щодо дітей, Центром ініціювався розгляд даної ситуації на комісії з питань захисту прав дітей. Центром вжито заходів щодо інформування всіх відділів та служб, які задіяні у роботі з сім`ями, що потребують додаткової уваги. Серед складних життєвих обставин найбільш поширеними були проблеми складних стосунків (конфліктів) у сім`ї, малозабезпеченість, безробіття, адаптації сімей переселенців з дітьми їх соціальна реабілітація.
3.2. Соціально-профілактична робота серед сімей, дітей та молоді.
Здійснення групових профілактично-просвітницьких заходів.
За звітний період  2020 року проводилась профілактично-просвітницька робота з сім`ями, дітьми та молоддю, спрямована на профілактику наркоманії, тютюнопаління, алкоголізму, ВІЛ/СНІДу, пропаганду здорового способу життя, безпеки життєдіяльності тощо. В умовах карантину робота велася дистанційно в телефонному режимі, але були випадки коли доводилося відвідувати родини вдома (кризове та екстрене втручання).
Всього протягом п’яти  місяців проведено 24 групових заходи, з них:
тренінгів – 1;
бесід – 19;
консультацій – 4.
Груповими заходами охоплено 236 дітей та молодих людей віком від 18 років. В рамках заходів 11 дітей та молодих осіб охоплені індивідуальними послугами. Надано 1142 соціальні послуги.
Особи, які перебували у виправних колоніях, слідчих ізоляторах, поверталися з них, або були засуджені до покарань не пов`язаних із позбавленням волі.
Станом на 01.06.2020 року 22-м особам, засудженим до покарань без позбавлення волі, було надано 194 соціальні послуги. Робота велася на профілактику та недопущення повторних проявів та вчинення правопорушень, формування свідомого, позитивного відношення до оточуючих, вирішення питань з працевлаштування та отримання кваліфікованої допомоги, у тому числі й допомоги у вирішенні життєвих та психологічних проблем.
За результатом проведеної роботи станом на 01.06.2020 року, серед осіб з вищеназваної категорії – 1-на особа – подолано СЖО, 3-ри – мінімізовано СЖО. Видано речей (з банку одягу) трьом особам. З іншими засудженими ведеться профілактична робота (за згодою).
Соціальна робота із дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, та особами з їх числа.
Як вже було сказано раніше, під супроводом центру перебуває три дитячих будинки сімейного типу та три прийомні сім`ї, де в загальній кількості виховується 22 дітей-вихованців (тобто дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування), та 1 – родина опікунів/піклувальників, які мають на вихованні 1 – дитину.
Велася постійна соціально-профілактична робота та надавався комплекс соціальних послуг залежно від потреб та терміну існування (створення) того чи іншого різновиду сімейних форм виховання дітей. Щороку до служби у справах дітей Міловської райдержадміністрації, надається інформація щодо доцільності, умов проживання та виховання дітей в даних сімейних формах виховання дітей. За графіком проходження навчань та тренінгів з метою підвищення батьківського потенціалу ПС/ДБСТ направляються на навчання.
Особи з числа дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування під супроводом центру не знаходяться.
3.3. Розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Центром проводяться інформаційно-роз`яснювальні заходи щодо впровадження такої сімейної форми виховання, як патронатне виховання. Нажаль станом на 01.06.2020 року жодної патронатної родини не створено. У звітному періоді 2020 року створено дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ), на базі існуючої прийомної сім'ї. Батьки-вихователі новоствореного ДБСТ зарекомендували себе, як дуже відповідальні, чуйні та люблячі люди, які змогли створити затишок для своїх дітей-вихованців, дати їм любов і батьківську ласку.
3.4. Проведено вибіркові обстеження та складено Акти (станом на 01.06.2020).
оцінка потреб дитини та її сім`ї (початкова оцінка) – 146 шт;
перевірка цільового використання допомоги при народженні дитини (виплати до трьох років на лист від УСЗН) – 34шт;
перевірено скарги громадян про нецільове використання державних коштів та невиконання батьківських обов`язків – 3шт;
4. Інформаційна діяльність Міловського РЦСССДМ, висвітлення діяльності в місцевій газеті «Слово хлібороба» та на інформаційних стендах загальноосвітніх шкіл, дитячих садочках, ФП - району, селищної та сільських радах.
В місцевій газеті «Слово хлібороба», було висвітлено інформацію з таких питань:
профілактика та протидія ВІЛ/СНІДу;
ведення здорового способу життя;
пропаганда сімейних форм виховання;
На інформаційних стендах розміщено інформацію фахівця, який надає соціальні послуги на закріпленій за ним території чи сільській (селищній) раді та види соціальних послуг, що надаються. Також вказано графік роботи та контактний номер телефону фахівця чи Центру. В умовах карантину фахівці надають соціальні послуги дистанційно з дотриманням правил особистої безпеки.
 
5. Проблемні питання, що виникають у роботі Міловського РЦСССДМ.
Котрий рік діяльність центру ускладнюється відсутністю автотранспорту для можливості негайного виїзду на місце де виникла проблема (фізичне, психологічне насильство, залишення дитини без батьківського піклування тощо), так як інші суб`єкти соціальної роботи не завжди можуть надати свій транспорт та вчасно виїхати на місце. До всього цього додалася ситуація з карантинними обмеженнями. Є ризик частіших проявів домашнього насильства, алкоголізму та правопорушень.
Очікуване до кінця 2020 року
До кінця 2020 року планується зменшення чисельності сімей (осіб), що перебувають в СЖО та потребують сторонньої допомоги. За результатами соціального супроводу до кінця року планується зняти з супроводу11 сімей та 7 осіб з мінімізацією чи подоланням СЖО.
З метою профілактики професійного вигорання фахівців із соціальної роботи, проводиться дистанційне навчання трьох фахівців із соціальної роботи.
Прогноз на 2020 рік
В ході планування діяльності Центру на 2020 рік, вбачається стабільне функціонування трьох ПС та трьох ДБСТ. Можливо буде створено ще одну ПС та патронат, які візьмуть на виховання трьох дітей з наданням їм кваліфікованої соціальної підтримки та допомоги у реабілітації дітей-вихованців та батьків-вихователів.
Зменшення випадків насилля в сім`ї, гендерного насилля та стабільний спад чисельності осіб, які позбавлені волі без відбування покарань до 8 осіб.
В ході децентралізації та створення ОТГ, планується частіше відвідувати семінари, тренінги, відеолекторії та інші заходи з метою набуття досвіту та новітніх навиків з планування та ведення соціальної роботи з різними категоріями населення, бути конкурентноспроможними при наданні соціальних послуг у діючих та майбутніх ОТГ.
Основні проблеми:
небажання громадян (з різних причин), обговорювати свої життєві труднощі з третьою особою (соціальною службою);
приховування аморальної поведінки своїх близьких та родичів, що може становити реальну загрозу життю чи здоров`ю дітей (молоді);
безвідповідальне ставлення до батьківства та невиконання своїх батьківських обов`язків, що може привести до раннього соціального сирітства.
Основні приорітети:
підтримка у належному стані ефективної системи надання соціальних послуг та постійна робота у підвищенні кваліфікаційного  рівня працівників Центру за рахунок самонавчання та участі у семінарах, тренінгах та інших програмах націлених на покращення якості надання соціальної допомоги;
розповсюдження листівок та плакатів на соціально значущі теми, проведення бесід та круглих столів направлених на пошук нових кандидатів на створення ПС, ДБСТ, патронатних сімей та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
проведення інформаційно-просвітницьких заходів направлення на профілактику та попередження випадків потрапляння у СЖО сімей з дітьми, молодих людей та осіб.
Основні завдання:
забезпечення доступності в отриманні соціальних послуг громадянам, які опинилися в СЖО;
співпраця з громадською організацією, яка займається збором (гуманітарним) речей, одягу, взуття для подальшого надання родинам, які мають потребу у вищеназваних речах з метою подолання та мінімізації СЖО;
своєчасне виявлення та взяття на облік сімей з дітьми, молоді та осіб, які перебувають у СЖО та потребують сторонньої допомоги;
здійснення соціальної чи психологічної підтримки учасникам АТО/ООС, ВПО;
додержання Державних стандартів надання соціальних послуг при роботі з дітьми та молоддю, інвалідами та іншими соціально вразливими верствами населення;
розповсюдження інформації та надання допомоги в отримання статусу дитини, яка постраждала в наслідок бойових дій та збройних конфліктів в зоні проведення АТО;
широке інформування населення щодо соціальних проблем та шляхів їх вирішення. Розповсюдження інформаційних листівок на соціальні теми: протидія вживання алкоголю, наркотичних засобів, тютюнопаління, профілактика та недопущення гендерного насильства, торгівлі людьми, виявлення та недопущення найгірших форм дитячої праці та інші.
Очікувані результати:
створення єдиної інформаційної бази даних по найбільш незахищених та соціально вразливих групах населення (СЖО, ВПО, АТО/ООС та інші), дасть змогу своєчасно надати необхідну соціальну допомогу, беручи до уваги затверджені Державні стандарти з надання кваліфікованої соціальної допомоги вищеназваним категоріям населення;
допомога родинам, які мають потребу у взутті, одязі, шкільному приладді, як результат плідної праці із громадською організацією, яка займається такою діяльність.
створення щонайменше ще однієї ПС та однієї патронатної сім`ї, що дасть змогу забезпечити дітей-сиріт сімейним вихованням та утриманням;
результатом широкого інформування членів Міловської громади щодо профілактики та недопущення антисоціальних проявів, стане зменшення до мінімуму насилля в сім`ї, відмови від новонароджених дітей та невиконання батьківських обов`язків;
спільна робота суб`єктів соціального захисту населення, дозволить поліпшити соціальну напругу серед громади та вийти на новий рівень надання соціальних послуг мало захищеним верствам населення.
6. Підсумок.
 
Виконання районної програми: “Забезпечення надання соціальної підтримки дітям, молоді та різним категоріям сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги на 2020-2022 роки”, на 2020 рік було б неможливим без підтримки керівництва району та депутатського корпусу Міловської районної ради. Дякуючи цим людям, Центр має можливість надавати своєчасну та якісну соціальну підтримку мало захищеним верствам населення, які проживають на території Міловської громади та потребують сторонньої допомоги.
 
 
 
Директор Міловського
РЦСССДМ                                                                                           В. Слюсаренко