Прес-центр30 жовтня 2018, 16:10

Актуальні проблеми соціального обслуговування внутрішньо переміщених осіб у Міловському районі обговорено у райдержадміністрації під час круглого столу

У заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Рукавіцин, заступник голови районної ради Олег Кашуба, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, заступник начальника Біловодського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України в Луганської області Тетяна Плясуля, заступник начальника Центру надання безоплатної юридичної допомоги Олександр Мельник, керівники підприємств і організацій селища.

Про стан надання соціальних послуг зазначеній категорії громадян розповіла присутнім начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Вікторія Кошута, зокрема, вона озвучила офіційні дані Міністерства соціальної політики України, згідно з якими станом на 13.09.2018 кількість внутрішньо переміщених осіб складає майже 1 млн 518 тис осіб або 1 млн. 240 тис сімей, які вимушено покинули свої домівки через збройну агресію Російської Федерації. Сьогодні Україна входить у десятку країн світу з найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб, які отримали такий статус через збройний конфлікт та насилля. У цьому ми поступаємося лише країнам Середнього Сходу – Сирії, Іраку та Ємену, та випереджаємо Пакистан і Афганістан.

Оскільки наша країна долучилася до Європейської соціальної хартії, тож потрібно виконувати взяті зобов'язання щодо сприяння функціонуванню соціальних служб, удосконалення державних стандартів соціального обслуговування, які б впливали на покращання добробуту і розвитку як окремих осіб, так і груп осіб у суспільстві.

Пані Вікторія навела статистичні дані по Міловському району. Так, станом на 25 жовтня 2018 року в управлінні на обліку перебуває 16873 внутрішньо переміщених осіб, в тому числі працездатних осіб - 974, дітей - 900, осіб з інвалідністю - 479, пенсіонерів - 14085. Усім зазначеним громадянам соціальні послуги надаються у повному обсязі, щомісячна адресна допомога нараховується відповідно до чинного законодавства.

Наталія Лимар, директор Територіального центру надання соціальних послуг, зазначила, що працівники центру здійснюють соціальне обслуговування 6 одиноких громадян похилого віку, які є внутрішньо переміщеними особами.

Обговорюючи питання, учасники засідання визнали, що наразі у районі наданням соціальних послуг особам, які опинилися у складних життєвих обставинах, займаються лише державні та комунальні установи. Відсутні громадські та волонтерські організації, які б відповідали критеріям соціального обслуговування. Тому потрібно активізувати цей напрямок, спрямувати зусилля на розвиток соціального підприємництва тощо.

Завершуючи зустріч, Олег Кашуба привітав присутніх із Днем працівників соціальної сфери, що відзначатиметься у неділю, 4 листопада, та побажав мира і злагоди нашій землі.