Прес-центр29 жовтня 2018, 09:10

Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує: хто такі параюристи

Параюристи – це допоміжна ланка на найпервиннішому рівні, де немає швидкого доступу до спеціалізованої юридичної допомоги. Вони працюють там, де юристи працювати не можуть або з певних причин не хочуть – у найбільш віддалених громадах, зазвичай, у сільській чи гірський місцевості; з незаможними, вразливими групами населення; закритими дискримінованими спільнотами. Параюристи не замінюють професійної юридичної допомоги, а мають допомагати людям розібратися, до якої інституції варто звернутись і з чого почати у розв’язанні їхніх правових питань. Щоб виконувати ці функції, цілком достатньо базових знань, отриманих під час трьох триденних спеціальних тренінгів, та бажання допомогти.

Параюристи розширюють мережу правової допомоги там, де фахові юристи не працюють, тобто, в першу чергу, у віддалених та невеликих громадах.
Що дійсно вимагається та очікується від параюриста – це знання про те, як працює система правосуддя, де можна отримати правову допомогу та розуміння, до якої інституції необхідно звернутися людям, щоб найшвидше й найякісніше отримати професійну правову послугу.

Громадські радники – по суті, волонтери, які готові надати частину свого часу та знань для потреб громади. Щоб приєднатися до мережі параюристів, кандидати проходять спеціальний відбір перед навчанням та протягом навчання. І лише дійсно сумлінні та вмотивовані отримують сертифікат та стають параюристами в громаді, де самі й живуть.

Це – добровільна діяльність, яка жодним чином не відшкодовується. Такі послуги за якістю не мають відрізнятися від платних, що надають юристи чи адвокати. Практикуючі юристи з активною громадською позицією, зазвичай, за власною ініціативою застосовують формат PRO BONO – безоплатних фахових юридичних консультацій, особливо для вразливої частини населення. Фаховим юристам не потрібен статус "параюриста", якщо вони хочуть безкоштовно допомогти. (за матеріалами з сайту https://www.pravda.com.ua/rus/columns/2017/12/7/7164687)

Докладніше можна ознайомитись на сайті Координаційного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: http://legalaid.gov.ua/ua/holovna/2113-v-ukraini-vpershe-rozpochato-navchannia-hromadskykh-radnykiv?fbclid=IwAR2Dnkvhz0pHy6dAigBuMW0v_iz-2qZLL2YU9JW5JGRR264jY1aBzPf-_FU