Прес-центр10 липня 2018, 09:07

До уваги бджолярів та рослинників!

Відповідно до статті 15 Закону України «Про бджільництво», на виконання Наказу Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук 20.09.2000р. №184/82 та з метою охорони медоносних бджіл від хімічного отруєння бджоляру необхідно:

Зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцезнаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських селищній радах у порядку встановленому законодавством.

Розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування.

При зміні назви чи адреси пасіки проінформувати про це районне управління Держпродспоживслужби  протягом 10 днів.

При розміщенні пасік на земельних ділянках інших власників або перевезені (кочівлі) пасіки за згодою інших власників або користувачів, поставити пасіку на облік у сільській раді, на території якої прибув на кочівлю, або на території якої розмістив пасіку.

При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території сільської ради, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.

У випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 діб, а при проведенні наземних обробіток на відстань 3-5 км від місць проведення наземного обприскування.

Юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин забов’язані: Дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь (хімічного токсикозу) – ст. 30 ЗУ    «Про бджільництво».

Завчасно, до початку проведення обприскування, попередити пасічників через засоби масової інформації (радіо, місцева газета та інші засоби інформації), про кожне застосування ЗЗР, а саме:

  • оповіщати не менш як за дві доби при використанні наземної апаратури, згідно пункту 6.1.7. Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001.-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»;
  • оповіщати не менш, як за три доби при використанні авіаційної техніки, згідно пункту 5.2. «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України ДСП 3.82-96;
  • оповіщати не пізніше ніж за три доби при застосуванні засобів захисту рослин на медоносних рослинах, згідно статті 37 ЗУ «Про бджільництво».

В повідомленні про застосування ЗЗР сповіщати дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату (ст..37 ЗУ «Про бджільництво»).

При застосуванні хімічного оприскування на медоносних рослинах попередити пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблювальних площ ( ст.. 37 ЗУ «Про бджільництво»).