Прес-центр26 березня 2018, 17:03

Голова райдержадміністрації Артур Король: "Історія УПА ще потребує вивчення і широкого обговорення"

Сьогодні, 26 березня, у Міловському районному Будинку культури відбулось відкриття фотовиставки «УПА – відповідь нескореного народу. Повстанці проти нацизму і комунізму», що висвітлює факти з історії УПА під час та після Другої світової війни, в тому числі й маловідомі.

У відкриті виставки взяли участь голова райдержадміністрації Артур Король, голова районної ради Юрій Кошута, викладачі та учні загальноосвітніх навчальних закладів, громадськість району. Для всіх присутніх директор Міловської гімназії Олексій Федаєв розповів про УПА та її діячів.

Виставку було створено з метою сприяння популяризації історії національно-визвольної боротьби українців, патріотичному вихованню громадян, завдяки спільній роботі Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, галузевого Державного архіву Служби безпеки України, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького». 

Як відмітив голова райдержадміністрації Артур Король, історія УПА ще потребує вивчення і широкого обговорення, адже непоінформованість про її діяльність створює міфи та негативне тлумачення про роль українських патріотів у часи Другої світової війни та післявоєнні роки.

На стендах у фотографіях, документах, картах та інфографіках представлено цілісну картину протистояння Організації українських націоналістів та Української повстанської армії з нацистським і комуністичним тоталітарними режимами під час Другої світової війни та повоєнний час, адже  УПА була єдиною військовою силою, яка визначала стратегічною метою створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому.

На виставці можна побачити матеріали, які зберігалися в справах, що енкаведисти збирали як трофейні матеріали після боїв з УПА. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.

У 2015 році Україна визнала Українську повстанську армію, надавши законом її бійцям статус борців за незалежність України.