Прес-центр14 лютого 2019, 13:02

Начальник Міловського відділу Старобільської місцевої прокуратури Павло Якушенко прозвітував про діяльність відділу у 2018 році

На органи прокуратури покладено здійснення координаційної діяльності правоохоронних органів з метою протидії злочинності.
Так, в 2018 році в Міловському відділі Старобільської місцевої прокуратури проведено 2 координаційні наради, на яких розглядались найбільш актуальні питання боротьби зі злочинністю. За результатами розгляду цих питань приймались та виконувались відповідні рішення.
З метою стабілізації оперативної обстановки на території обслуговування Міловського району галузевими службами систематично проводились оперативно-профілактичні заходи, у результаті яких вдалось не допустити росту деяких видів злочинів.
Упродовж 2018 року вдалося уникнути на території району скоєння таких кримінальних правопорушень як навмисні вбивства, зґвалтування, злочинів.
Проте, протягом 2018 року на території Міловського району вчинено 1 кримінальне правопорушення, що завдано тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть людини та 1 злочин проти основ національної безпеки України.
Збільшилась кількість вчинених злочинів проти власності (65 проти 61, +6,6%).
Поряд з цим, спостерігається збільшення показників рецидивної злочинності (у 2018 році 51 кримінальних правопорушень у порівнянні з 49 у 2017 році).
Зменшилась кількість скоєння кримінальних правопорушень у стані алкогольного сп’яніння 13 у 2018 році поти 24 у 2017 році, групова злочинність дещо нижче 2017 року (7 у 2018 році проти 8 у 2017 році).
Протягом 12 місяців 2018 року розпочато досудове розслідування у 330 кримінальних правопорушеннях, що на 25 кримінальних правопорушень більше ніж у 2017 році.
Протягом 2018 року у провадженні слідчих СВ Міловського ВП ГУНП в Луганській області перебувало у провадженні 577 кримінальних проваджень, що на 37 більше ніж у 2017 році, з яких: 196 закрито, що на 25 більше ніж у 2017 році, з нереабілітуючих підстав кримінальні провадження не закривалися.
Рівень розкриття складає 68 %, що на 7 % більше ніж у 2017 році.
У кримінальних провадженнях Міловського ВП ГУНП України у Луганській області встановлено збитків на загальну суму 66 тис. грн. (2017 – 306 тис. грн.), з яких відшкодовано 54 тис. грн., цивільні позови у рамках кримінальних проваджень не заявлялися (2017 – 110 тис. грн. позови на 194 тис.грн.).
За результатами прокурорського нагляду за додержанням законів Міловським відділом поліції вживались заходи реагування, за результатами яких до дисциплінарної відповідальності притягувались співробітники поліції.
Зазначені показники свідчать про необхідність вдосконалення з урахуванням законодавчих змін роботи та взаємодії усіх правоохоронних органів, органів влади та місцевого самоврядування щодо попередження злочинів зазначених категорій та рівня злочинності загалом.
Залишається нагальною потреба вжиття додаткових заходів щодо підвищення ефективності протидії наркозлочинності, оскільки основні зусилля правоохоронців спрямовані на виявлення кримінальних правопорушень, не пов’язаних зі збутом наркотиків, протягом 2018 року викрито 20 таких злочинів (2017 – 14 злочинів).
Протягом 2018 року виявлено та спрямовано до суду 1 кримінальне провадження у сфері земельних правовідносин, у сфері охорони навколишнього природного середовища до суду спрямовано 3 кримінальні провадження з обвинувальними актами, які на кінець 2018 року судом розглянуті та винні особи понесли порання передбачене законом.
Окрім цього, вжиті заходи щодо виявлення адміністративно-караної корупції. Так, Міловським відділом Старобільської місцевої прокуратури спрацювано на цьому напрямку роботи, шляхом виявлення 17 правопорушень, які підпадають під дію Закону України «Про запобігання корупції». Стосовно осіб, які вчинили вказані діяння, складено протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, на разі тривають судові розгляди.
Боротьба з корупцією протягом останніх 3 років залишається самим пріоритетним напрямком роботи.
У цілому за результатами роботи у 2018 році забезпечено дотримання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні. Відсутні випадки постановлення виправдувальних вироків, закриття проваджень стосовно підозрюваних, обвинувачених за реабілітуючими підставами. Налагоджено співпрацю з районним судом щодо своєчасного розгляду клопотань слідчих та процесуальних керівників, недопущення тяганини при судовому розгляді кримінальних проваджень.
Протягом 2018 року Міловським відділом Старобільської місцевої прокуратури за результатами здійснення правозахисної діяльності заявлено 8 позовів на загальну суму 1.9 млн.грн. За результатами судового розгляду вказані позови задоволено в повному обсязі. Станом на кінець 2018 року всі судові рішення виконані в повному обсязі - у власність територіальних громад Міловського району повернуто землі загальною площею 12 га.
Значну увагу приділено захисту прав і свобод дітей.
Так, протягом 2018 року у сфері захисту прав дітей Міловським відділом Старобільської місцевої прокуратури пред’явлено 4 позови, у тому числі на захист життя і здоров’я дітей 3 позови, за результатами судового розгляду яких позовні вимоги прокурора повністю задоволені, у тому числі у 3 випадках провадження закрито у зв’язку з добровільним виконанням.
За результатами проведеної роботи у сфері профілактики підліткової злочинності вжито заходи прокурорського реагування, за результатами розгляду яких 2 співробітники Міловського відділу поліції притягнені до дисциплінарної відповідальності.