Прес-центр8 липня 2020, 09:07

Обережно, амброзія!

Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважається амброзія полинолистна. Квітковий пилок в період цвітіння амброзії, який припадає на середину липня і триває аж до жовтня місяця, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.
Амброзія полинолиста – однодомна рослина з родини айстрових (складноцвітих), за зовнішнім виглядом нагадує полин гіркий. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листки довжиною 4–15см. Верхній бік листової пластинки темно-зелений, нижній – сірий, опушений. Амброзія полинолиста – надзвичайно небезпечний бур’ян. Засмічує всі польові культури, овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників. Вона щільно росте на узбіччях доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і річок та інших необроблюваних землях.
Зважаючи на велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.
Інформуємо, що відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію.
Тобто, боротьба з бур’янами, у тому числі амброзією полинолистою, згідно з чинним законодавством – обов’язок кожного громадянина, підприємця та посадової особи
Оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном. На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу. Для боротьби з амброзією, поза межами населених пунктів, можливе використання хімікатів – гербіцидів.
Шановні жителі Міловського району!
Давайте разом боротися з амброзією!
Спільними зусиллями зведемо до мінімуму її негативний вплив на здоров’я людей.