Прес-центр28 жовтня 2017, 09:10

Обговорюємо медичну реформу

Про державні фінансові гарантії надання необхідних медичних послуг та лікарських засобів йшлося під час громадських обговорень, що відбулися у райдержадміністрації 27 жовтня 2017 року. Саме під такою назвою на цьому тижні прийняла Закон Верховна Рада України, давши зелене світло медичній реформі.
Основні тези цього закону та загальні напрями медичних перетворень довела до відома присутніх головний лікар Міловського районного територіального медичного об'єднання Галина Горбаченко.
За її словами, прийнятий Закон не можна повною мірою вважати реформаційним. Адже Основи законодавства України про охорону здоров'я, прийняті на початку 90-х років, продовжують діяти. І вони визначають основні правові засади функціонування галузі охорони здоров'я в Україні з метою забезпечення рівного та справедливого доступу українців до якісної медицини.
Новий Закон визначає механізми фінансування державних гарантій надання пацієнтам необхідних медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів Державного бюджету України. Так, ці гарантії будуть оплачуватися коштом «державного солідарного медичного страхування». При цьому про створення системи загальнообов'язкового медичного страхування мова не йде. Використовуватимуться кошти з податків, які вже сплачуються.
Бюджетні гроші виділятимуться не лікарням за їхнє існування, а пацієнтам – на лікування (по принципу «гроші ходять за пацієнтом»). Останні оббиратимуть собі лікаря – і держава фінансуватиме надання медичних послуг. Така система має повністю запрацювати з 2019 року.
Ще однією новацією має стати державний гарантований пакет – обсяг медичних послуг та лікарських засобів, повну або часткову оплату надання яких пацієнтам держава гарантуватиме за рахунок бюджетних коштів.
Повністю безоплатними для пацієнтів будуть послуги первинної (амбулаторії), екстреної (швидка медична допомога) та паліативної (хоспіси) допомоги. Доплачуватимуть громадяни за спеціалізовану (вторинну) та високоспеціалізовану (третинну) допомогу. При цьому залишається незрозумілим, які послуги та медичні препарати увійдуть до стандартного набору, що буде затверджуватися Урядом. Невизначеним є і вартість планових операцій (розмір співоплати, що сплачуватимуть пацієнти).
Також Закон визначає, що українці матимуть можливість вибрати лікаря, який подобається, та укладати із ним відповідний договір. При цьому пацієнти повинні будуть обов'язково надати добровільну згоду на доступ до своїх персональних даних, що будуть міститися в єдиній електронній системі охорони здоров'я. Визначитися із вибором лікаря (підписати відповідну декларацію) та надати йому згоду на доступ до персональних даних потрібно до 1 квітня 2018 року.
По завершенню доповіді учасники обговорень активно обмінювалися особистими думками з приводу почутого та задали головному лікарю багато запитань.
Відповідаючи на запитання, Галина Іллівна підкреслила, що час не стоїть на місці, активні перетворення проходять сьогодні майже в усіх сферах суспільного життя. І медична галузь не залишиться осторонь від цих процесів. Тому головне завдання влади на місцях – зробити так, щоб реформування пройшло швидко, якісно та безболісно для людей.