Прес-центр5 червня 2019, 15:06

Оновлені будівельні норми ДБН В.2.2-40:2018 щодо інклюзивності будівель і споруд набрали чинності з квітня поточного року

1 квітня 2019 року набрали чинності ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд (на заміну ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення», який станом на 01.04.2019 року втратив чинність).

За новими нормами всі будинки та споруди в Україні, а також необхідна інфраструктура повинні будуть обов’язково проектуватися з елементами доступності. Впровадження цього ДБН є вагомим кроком до створення реального безбар’єрного середовища в Україні і є однією із першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про Асоціацію з ЄС.

В опублікованих нормах посилено обов’язковість влаштування елементів безбар’єрності, наведені всі їх необхідні технічні характеристики та конкретні наочні приклади такого впровадження. Зокрема, щодо проектування:

- пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;

- тактильних та візуальних елементів доступності: тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;

- іншого візуального інформування, дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.