Прес-центр27 серпня 2018, 13:08

Організацію та облаштування комерційних вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних потрібно провести до 1 травня 2019 року

Про порядок оформлення газового обладнання для комерційного та побутового користування розповів сьогодні, 27 серпня, на апаратній нараді у голови райдержадміністрації із керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, підприємств, організацій та установ району начальник Міловської газової дільниці Валерій Воронков.
Зокрема, він зазначив, що нормативно-правове регулювання заміни газового обладнання (газових плит, газових водонагрівачів, тощо) населенням у своїх житлових приміщеннях регулюються Правилами безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 № 285, а також пунктом 5 глави 1 розділу V Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494.
Так, згідно із  пунктом 5 Правил безпеки систем газопостачання, заміна газового обладнання виконується за заявою власника (орендаря (наймача)) до газорозподільного підприємства суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання зазначених робіт, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.
Заміна обладнання оформлюється ескізом у разі заміни газового обладнання без зміни функціонального призначення, потужності та системи димовідведення. В інших випадках - з оформленням виконавчо-технічної документації.
Заміна газового лічильника відбувається згідно з вимогами законодавства в обов’язковому порядку, якщо лічильник не відповідає типорозміру і пропускній спроможності сумарно всіх газових приладів у домогосподарстві.
Відключення газу перед заміною газового обладнання здійснюється газорозподільним підприємством за заявою власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)). Пуск газу після заміни газового обладнання проводиться газорозподільним підприємством за зверненням власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) після проведення інструктажу із безпечної його експлуатації.
Що стосується вимірювання об’єму природного газу комерційними вузлами обліку в газорозподільних системах, то згідно з Кодексом газорозподільних систем, споживачі повинні здійснювати відповідні заходи з організації та облаштування комерційних вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних.
При порушенні визначених законодавством строків на облаштування комерційних вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних або недопуску оператора газорозподільної системи на облаштування зазначеної системи за його рахунок, оператор має право застосувати до власника комерційного обліку заходи з обмеження (припинення) передачі та/або розподілу природного газу на його об’єкт.
Змінами, внесеними постановою НКРЕКП від 12.07.2018 № 691, визначено, що у випадку надання  власником комерційного вузла обліку оператору газорозподільної системи гарантійного листа (безумовного, безвідкличного), в якому такий власник письмово підтвердить свої зобов’язання у визначений ним строк, але не пізніше 01.05.2019, облаштувати комерційний вузол обліку засобами дистанційної передачі даних, оператор протягом визначеного строку не має права застосовувати до власника комерційного вузла обліку заходи з обмеження (припинення) передачі та/або розподілу природного газу на його об’єкт.
Організація та облаштування комерційних вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних здійснюється у такому порядку:
- отримання у оператора газорозподільної системи технічного завдання на проектування організації та облаштування засобів дистанційної передачі даних на комерційному вузлі обліку;
- розробка на підставі технічного завдання оператора газорозподільної системи робочого проекту з організації та облаштування системи дистанційної передачі даних на комерційному вузлі обліку та його погодження оператором;
- закупівля необхідного обладнання, монтаж засобів дистанційної передачі даних, налагодження каналів зв’язку і передачі даних та перевірка достовірності переданих (зчитаних) даних до оператора газорозподільної системи;
- прийняття в експлуатацію засобів дистанційної передачі даних на комерційному вузлі обліку за участі оператора газорозподільної системи, що має підтверджуватися відповідним актом введення в експлуатацію.