Прес-центр16 лютого 2018, 16:02

Питання підтримки сільгосптоваровиробників Міловщини розглянуто на нараді у голови райдержадміністрації

Кредитування сільськогосподарських підприємств, державна підтримка заходів в агропромисловому комплексі, запровадження аграрних розписок – ці та інші питання обговорювалися у четвер, 15 лютого 2018 року під час наради, що проводив голова райдержадміністрації Артур Король з керівниками агроформувань району. Участь у нараді також взяли керівники міловських  відділень Ощадбанку і Приватбанку.
У вступному слові Артур Король розповів про програму підтримки аграрного сектору за ключовими напрямами у рамках Державного бюджету на 2018 рік, прийняту Урядом на початку лютого. Так, загальна сума підтримки складатиме 6,3 млрд гривень проти 5,5 млрд гривень у минулому році, а основні зусилля будуть сконцентровані на галузях, які зможуть забезпечити довготривалий економічний ефект. Також програма передбачає компенсувати аграріям при придбанні нової сільгосптехніки та обладнання українського виробництва 25 % вартості, компенсацію частини кредиту, залученого на будівництво тваринницьких комплексів та  інші форми підтримки.
Керівники банківських установ району проінформували сільгосптоваровиробників про умови кредитування, що пропонують Ощадбанк та Приватбанк для аграріїв. Зокрема, Ощадбанк пропонує фінансувати поповнення оборотних засобів на термін до 36 місяців з щорічним обнулінням та індивідуальним графіком погашення кредиту. При цьому сума кредиту не має обмежень, а розмір відсоткової ставки залежатиме від фінансового стану клієнту і терміну кредитування. А Приватбанк пропонує селянам купувати вітчизняну та імпортну сільськогосподарську техніку за схемою фінансового лізингу.
Також начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Олена Нікітіна повідомила учасникам наради, що з цього року на Луганщині починає працювати проект «Аграрні розписки в Україні». Проект має на меті покращити та спростити доступ до фінансування малим та середнім агровиробникам.