Прес-центр27 червня 2018, 15:06

Польський досвід з розбудови інституцій місцевого самоврядування

Завершився навчальний візит до Республіки Польща представників органів державної влади та місцевого самоврядування Луганської та Донецької областей, участь у якому взяв голова Міловської райдержадміністрації Артур Король.

Під час візиту, організованого у рамках Програми відновлення та розбудови миру, яка реалізується ПРООН за підтримки Швейцарської Конференції та Уряду Швеції, делегації відвідали Сілезьке та Малопольське воєводства, ознайомились з основами місцевого самоврядування в Польщі, спілкувались з керівниками всіх рівнів місцевого самоврядування, побували в установах і підприємствах комунальної власності. Також місцева громада продемонструвала делегації позитивний вплив реформи децентралізації, впровадженої ще у 1990 році, на розвиток всіх регіонів Польщі.

У Польщі сформована нова система управління, побудована на децентралізації влади. Місцеве самоврядування поділене на 3 рівні: гміна (об’єднана територіальна громада), повіт (район) і маршалка/воєводство (область). Всі рівні є незалежними одне від одного, кожен рівень виконує своє коло повноважень для пітримки сталого розвитку: ремонт доріг, водовідведення, надання соціально-комунікативних послуг та інші.

Для забезпечення контроля за дотриманням законів органи місцевого самоврядування підпорядковуються нагляду з боку держави у визначених законом рамках, а саме державою призначається воєвода з відповідним апаратом, який контролює відповідність прийнятих рішень Польському законодавству та має право відміняти їх, якщо вони суперечать чинному законодавству.

Бюджет однієї з гмін становить приблизно 200 млн. злотих (приблизно 1,400 млрд. грн.), з них 20% бюджетних коштів залучається до участі у європейських проектах та грантах (дороги, освіта, культура та інші). Вища та середня освіта безкоштовна, обов’язковою є освіта до 8 класу включно. Дітям віком до 16 років надається право безкоштовного проїзду у громадському транспорті. Кожна жінка, по народжені дитини, щомісячно отримує допомогу на кожну дитину у розмірі 500 злотих.

Дуже приємне враження оставили дороги всіх равнів, фактично в кожній гміні створені місця для відпочинку населення, маються комунальні установи, які утримують заклади культури, спорту за свої бюджетні кошти, є навіть комунальні готелі.

Як зазначив Артур Король: “Польща є певним орієнтиром для України з розбудови інституцій місцевого самоврядування. Чим скоріше ми почнемо реформування, тим швидше досягнемо соціально-економічного розвитку країни у цілому, й, у першу чергу - в сільській місцевості ”.