Прес-центр19 березня 2018, 16:03

Про хід виконання районної програми «Розвиток освіти Міловського району на 2015-2019 роки» у 2017 році заслухали на засіданні колегії

Сьогодні, 19 березня, у райдержадміністрації під головуванням голови райдержадміністрації Артура Короля відбулося засідання колегії. Питання про хід виконання районної програми «Розвиток освіти Міловського району на 2015-2019 роки» у 2017 році  озвучила начальник відділу освіти Наталія Хрипко.

Обов’язковою первинною складовою безперервного навчання в сучасній Україні є дошкільне виховання. На сьогодні в районі функціонує 8 закладів дошкільної освіти (2 із яких входить до складу НВК), у яких виховується 304 дитини. Діти старшого дошкільного віку на 72% охоплені дошкільною освітою.         

У закладах дошкільної освіти району проводиться робота щодо вивчення та поширення передового педагогічного досвіду, розвитку творчої, пошуково-дослідницької діяльності дітей. 

В дошкільних навчальних закладах влітку були проведені ремонти на загальну суму 653,355 грн. Поновлена матеріально-технічна база на загальну суму 200,333 грн.

Мусіївський НВК ДНЗ «Калинка» приймав участь в програмі дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ» Капітальний ремонт приміщення. З липня по жовтень 2017 року було здійснено заміну вікон, дверей на енергозберігаючі, заміну освітлення, підлоги, шпалер, проведено ремонт туалетних кімнат, обладнано кімнати для видачі їжі дошкільнятам. Поповнилась матеріально-технічна база, закладу отримані: столи, стільці, лави, шафи для одягу та горщиків, стелажі, вішалки для рушників, пральні машинки, ноутбуки. А також постільна білизна, ковдри, матраци, рушники, килими для ігрових кімнат, іграшки, крім того ігровий комплекс: гойдалки, спускалки дитячи, машина на суму 175,212 тис. грн.. Заклад дошкільної освіти «Ластівка» Міловської селищної ради приймав участь в обласному конкурсі проектів місцевого розвитку завдяки якому було придбано дитячі меблі (це дитячі столи, які регулюються, стільці) на суму 143600,00грн. А також в кожну вікову групу ванни для миття посуду та ігрові осередки.

Для забезпечення загальної середньої освіти в районі функціонують 10 загальноосвітніх шкіл, з них: 2 - І-ІІ ступенів, 5- І-ІІІ ступенів, 2 - НВК та 1 гімназія. В них навчається 1176 учнів.

У закладах загальної середньої освіти створено необхідні умови для навчання дітей. Всі школи мають зовнішнє освітлення, власні котельні, внутрішні туалети. В усіх закладах є власні їдальні, які відповідають санітарно-гігієнічним нормам. У 2017 році поновлена матеріально-технічна база в їдальнях шкіл Міловської, Калмиківської, Микільської та Новострільцівського НВК.

Підвіз учнів до закладів загальної середньої освіти здійснюють вісім шкільних автобуси. Придбано два нових шкільних автобуси для Новострільцівського НВК та Зориківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, за рахунок обласної субвенції та співфінансування з районної ради на суму 3 млн.095 тис. грн.

Особлива увага в районі приділяється впровадженню заходів з енергозбереження. Зокрема, за рахунок коштів районного бюджету проведено капітальний ремонт по заміні котлів у Зориківській ЗОШ І-ІІІ ступенів на загальну суму 385,634 тис. грн. Окрім того, здійснювалися заходи щодо покращення матеріально-технічного забезпечення шкіл. Зокрема, поновлено бібліотечні фонди шкільними підручниками (1087 шт.) на загальну суму 58,1 тис. грн. За рахунок коштів освітньої субвенції в Міловську гімназію придбано навчальний кабінет хімії на загальну суму 307,350 тис. грн.. Для всіх шкіл району з районного бюджету виділено суму 108,243 тис. грн. і придбано 40 шкільних дошок для класних кімнат. У позашкільні заклади району ЦПР та ДЮСШ придбано та поновлено спортивне обладнання (швецька стінка, тренажер, тенісний стіл), комплект музичної апаратури. Завдяки співфінансуванню разом з сільськими радами придбано ноутбуки для Морозівської школи (30 тис. грн.), закуплено спортінвентар та туристичне обладнання для Микільської школи (15 тис. грн.) та Міловської ЗОШ (10 тис. грн.), придбано електричні печі для Микільської, Морозівської, Великоцької шкіл (38,1 тис. грн.), жарова шафа для Міловської гімназії (19 тис. грн.), меблі для класу, стільці для їдальні та сушарки, мийки для Микільської ЗОШ (41,019 тис. грн.) та пічка для автобусу Мусіївського НВК (12 тис. грн.).

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відділу освіти райдержадміністрації для навчальних закладів району було придбано 20 меблевих стінок для кабінетів, 3 дитячих стінки для ДНЗ «Сонечко», 13 мультимедійних проекторів, 3 пральних машини, 2 ноутбуки, 4 генератори та 3 циркуляційних насоси, 2 ігрові гірки, 16 демонстраційних столів для кабінетів хімії та фізики на загальну суму 816,153 тис. грн.

У Міловській гімназії та Микільській ЗОШ було встановлено спортивні майданчики «Гімнастичні» для заняття спортом 196,836 тис. грн та 90 тис. грн.

Відповідно до програми проводиться робота, спрямована на підвищення фахового рівня педагогічних працівників. 

В умовах реформування освіти вчителі працюють за оновленими навчальними програмами та з 2018 року будуть реалізовувати концепцію Нової української школи. Педагоги району взяли участь у швейцарсько-українському освітньому проекті «Розвиток громадянських компетентностей в Україні - DOCCU». Заклади освіти тісно співпрацюють з міжнародними фондами: Дитячим фондом ЮНІСЕФ, фондами «Terre des Hommes», «Данською Групою з розмінування».

У школах нашого району проводиться робота щодо підтримки обдарованої молоді. У 2017 році 42 учня загальноосвітніх шкіл району стали переможцями обласного та Всеукраїнського рівня. Цього року команда Міловської ЗОШ І-ІІІ ст. вперше взяла участь у Всеукраїнському турнірі юних знавців курсу «Фінансова грамотність», де стала переможцем в обласному етапі серед шістьох міських команд Луганської області. Команда «Десяточка» у ІV етапі Всеукраїнського турніру юних знавців курсу «Фінансова грамотність» посіла ІІІ місце, випередивши у тому числі і вісім обласних команд України.