Прес-центр20 грудня 2018, 15:12

Про зміни законодавчих актів України, що регламентують проведення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки суб’єктів господарської діяльності.

І. Постанова КМУ від 05.09.2018 № 715.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року № 715 затверджено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій.

Прийняття документа вирішує питання приведення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки, у відповідність із законодавством та зменшує регуляторний вплив на суб’єктів господарювання.

КРИТЕРІЇ
за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій

 

1. До критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки, належать:

- вид об’єкта (приміщення, будівля, споруда, будинок, територія), що належить суб’єкту господарювання на праві власності, володіння, користування (далі — об’єкт);

площа об’єкта;

- максимальна розрахункова (проектна) кількість людей, які постійно або періодично перебувають на об’єкті;

- умовна висота об’єкта (висота, яка визначається різницею позначок найнижчого рівня проїзду (установлення) пожежних автодрабин (автопідйомників) і підлоги верхнього поверху без урахування верхніх технічних поверхів, якщо на технічних поверхах розміщено лише інженерні обладнання та комунікації будинку);

- наявність та масштаб небезпечних подій, надзвичайних ситуацій, які сталися на об’єкті протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;

- клас наслідків (відповідальності) під час будівництва об’єкта;

- кількість порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, пов’язаних з експлуатацією або під час будівництва об’єкта та виявлених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду.

2. Ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки визначено в додатку 1 Постанови КМУ від 05.09.2018 № 715.

3. Вичерпний перелік критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки, їх показники та кількість балів за кожним показником визначено в додатку 2 Постанови КМУ від 05.09.2018 № 715.

4. Віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними в додатку 2, за такою шкалою:

- від 41 до 100 балів — високий;

- від 21 до 40 балів — середній;

- від 0 до 20 балів — незначний.

Якщо суб’єкту господарювання належить на праві власності, володіння або користування більше одного об’єкта, кількість балів нараховується за всіма критеріями, визначеними в додатку 2, окремо щодо кожного об’єкта.

Стосовно об’єктів, що будуються, сума балів нараховується лише за критеріями 5—7, визначеними в додатку 2.

5. Планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки здійснюються за діяльністю суб’єктів господарювання з такою періодичністю:

- з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;

- із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;

- з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Якщо суб’єкту господарювання належить на праві власності, володіння або користування більше одного об’єкта, перевірка суб’єкта господарювання здійснюється з періодичністю, що залежить від суми балів, нарахованих окремо щодо кожного об’єкта.

 6. У разі коли за результатами останнього планового заходу державного нагляду (контролю) у суб’єкта господарювання не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, наступна планова перевірка такого суб’єкта господарювання проводиться не раніше ніж через установлений для відповідного ступеня ризику період, збільшений удвічі. Це положення не застосовується до суб’єктів господарювання, віднесених до високого ступеня ризику.

 

ІІ. Постанова КМУ від 14.02.2018 № 80.

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 14 лютого 2018 р. № 80 «Про внесення змін до Порядку подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки», яку розроблено з метою приведення нормативно-правових актів у сфері пожежної безпеки у відповідність з вимогами Законів України «Про адміністративні послуги» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами – підприємцями».

Постанова удосконалює процедуру подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, а також надає можливість суб’єкту господарювання подати декларацію в електронній формі через Єдиний державний портал адміністративних послуг, у тому числі через інтегровану з ним інформаційну систему ДСНС.

Також Постановою затверджено нову форму декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.

Як подати декларацію:

1. Підприємець на Порталі електронних послуг ДСНС України (https://e-services.dsns.gov.ua/) заповнює та подає декларацію онлайн із використанням ЕЦП.

2. Співробітник ДСНС перевіряє декларацію на відповідність формі та реєструє її.

3. Декларація публікується у відповідному реєстрі на порталі
e-services.dsns.gov.ua.

4. Підприємець отримує на електронну пошту сповіщення та посилання на перегляд декларації.