Прес-центр27 листопада 2017, 15:11

Україна пам'ятає, світ визнає!

У суботу, 25 листопада 2017 року, у Міловському районі відбулися жалобні заходи до Дня пам'яті жертв голодоморів.
З ранку у цей день у храмах Міловського благочиння були відслужені поминальні панахиди.      
Вшанувати пам'ять усіх загиблих у вирії тих страшних подій на площі біля районного Будинку культури зібралися керівництво району, громадські активісти, учнівська молодь, представники підприємств, організацій та установ селища.
Звертаючись до учасників мітингу-реквієму, голова райдержадміністрації Артур Король зазначив, що голодомор був актом геноциду Українського народу, здійснений сталінським урядом у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.
Оцінки сучасних дослідників щодо кількості убитих голодом в Україні у той час значно різняться – від 1,8 до 7 і навіть 10 млн жертв. На жаль, страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистики смертності унеможливлюють встановлення точної кількості загиблих і вичерпного поіменного списку жертв.
Артур Станіславович закликав міловчан пам'ятати про цей страшний злочин проти людства, наслідком якого стало руйнування традиційного українського устрою життя та порушення природного генетичного фонду українців.
Не обійшло стороною це лихо й Міловщину. За актовими записами протягом 1932-1933 років у Міловському районі померло від загального виснаження та дистрофії 508 чоловік. Під час мітингу школярі зачитали спогади наших земляків про трагічні події тих років.
0 16 год. 00 хв. учасники мітингу, одночасно з усією країною, вшанували пам'ять померлих від голоду хвилиною мовчання, по завершенню якої долучилися до Всеукраїнської акції «Засвіти свічку».
Скорботні заходи пройшли 25 листопада по всіх населених пунктах району.