Прес-центр8 серпня 2018, 16:08

Українці підтримують народ Грузії в дні сумного десятиріччя

Рівно 10 років тому розпочалась російсько-грузинська війна. 8 серпня 2008 року, 58-ма армія Росії незаконно перетнула кордон Грузії та пішла на Цхінвалі – столицю самопроголошеної південної Осетії, яку на той момент контролював офіційний Тбілісі.

Кремль пояснив – йде на захист мирного населення та насправді за 5 днів війни, російська армія увійшла вглиб Грузії, розбомбила авіацією порти та військові бази. Цю операцію тодішній президент Медведєв назвав примушення до миру.

В результаті агресії загинуло майже 200 грузинських силовиків та кілька тисяч цивільного населення. 25 тисяч людей стали біженцями в своїй країні а Кремль взяв під повний контроль території Грузії – Абхазію та південну Осетію.

Діалог офіційного Тбілісі із сепаратиським регіоном зі столицею у Цхінвалі завжди був непростим, здебільшого через інтереси кремля на Кавказі. Левова частка осетинів отримали російські паспорти. 2006 під наглядом ФСБ там навіть провели нелегітимний референдум щодо незалежності регіону, який не визнала жодна країна світу.

Знайомий сценарій ми бачимо і в Україні, де під виглядом допомоги російськомовному населенню Росія розпочала гібридну війну проти України. Більше 10000 українців стали жертвами “допомоги” російського “руського миру”.

Українці, міловчани, закликаємо Вас до єдності, тільки з вірою у майбутнє, майбутнє наших дітей ми виграємо у цій війні.